Declarații șocante ale unui chirurg primar din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, au fost postate pe rețelele de socializare. Acesta susține că, împreună cu alți chirurgi au găsit soluții pentru ca accesul pacienților suspecți sau confirmați cu COVID-19 să se facă direct din exterior, într-un cabinet de consultații, astfel încât, aceștia să meargă pe cel mai scurt drum spre sala de operație.
„De mai bine de o săptămână, noi chirurgii, am făcut demersuri pentru stabilirea unui compartiment izolat de restul spitalului, în care accesul sa se facă direct din exterior, sa existe un cabinet de consultații, în care pacientul suspect sau confirmat cu COVID-19 sa fie consultat de medicul specialist, care sa decidă internare în chirurgie pentru operație (sau altă secție) sau transfer la Boli Infecțioase pentru tratament și izolare. De aici, pacientul internat, să meargă pe cel mai scurt drum spre sala de operație, apoi spre patul de reanimare (toate la parter, în același loc).
A fost realizata alimentarea cu oxigen a sălii de operații, a 2 saloane de ATI, dotarea cu ventilatoare a 4 paturi ATI, masa de operații, lampa de operații, aparat de anestezie, camera decontaminare cu 3 compartimente unde se poate dezbrăca în siguranță personalul de costumul de protecție, se poate face duș și apoi se poate îmbrăca echipamentul obișnuit de spital, cale directa spre exterior de evacuare a deșeurilor contaminate, încăpere de sterilizare cu pupinel destinat sterilizării instrumentarului chirurgical metalic, campuri operatorii si halate chirurgicale sterile, de hârtie, soluții dezinfectante, nebulizator de sterilizare a încăperii, camera pentru personal, etc”, se arată în declarația chirurgului primar, Neagu Valentin.
Mai mut decât atât, acesta susține că această soluție a fost acceptată de toată lumea, inclusiv de conducerea spitalului și reprezentantul Consiliului Județean.
Însă, lucrurile nu au rămas așa, iar după sosirea unui hârtii de la conducerea spitalului, s-a decis ca pacientul suspect/confirmat cu coronavirus să fie plasat într-un salon la etajul III sau în secția ATI II, „comună întregului spital”.
Urmarea?
„Sâmbăta seara, a sosit o hârtie de la conducerea spitalului în care era desemnata ca sala de operații pentru pacienții suspecți sau confirmați cu Covid-19 , sala de operații de la etajul III al blocului operator, ultimul etaj din spital, cu traseu al bolnavului infectat, prin unicul lift care deservește întreg blocul operator (secțiile de chirurgie generala, infantila, toracica, plastica, ortopedie, urologie)”.
Ziua următoare, primul suspect de infectare cu coronavirus și-a făcut apariția în spital, și, deși s-a încercat prin rugăminți și argumente să se renunțe la acest „traseu criminal”,nu s-a primit niciun răspuns. Astfel, ce a urmat este de-a dreptul șocant.
Toată lumea din biroul personal s-a acoperit de hârtii și ne-a abandonat.
Așadar, am operat pacientul unde au stabilit dânșii, echipați în costume achiziționate de la Dedeman, cu saci de nailon ca protecție pentru încălțăminte, fără camera de decontaminare, fără a putea face duș, după intervenție.
Mulțumirile pacientului au fost o palida consolare.
Ne întrebăm cu toții dacă rezultatul testului la virus, va fi pozitiv.
Ne întrebăm cu toții dacă familiile noastre, prietenii noștri, oamenii dragi vor mai fi în siguranță în acest spital.
Noi ne-am făcut datoria până la capăt (în dezastruoasele condiții impuse), nu am pasat bolnavul altcuiva, nu am fugit acasă pentru ca terminasem programul. Încă o dată, a suta, mia oară, părerea noastră nu a contat în ochii celor care decid politic problemele medicale.
Probabil dorm liniștiti, la distanta de pericol, în sânul familiilor lor bine protejate, ba am primit chiar și hârtie în care ni se specifica să nu mai venim la birouri pentru nicio problema.
Ne întrebam dacă la fel de nepăsători vor fi și în cazul în care în acest spital ar ajunge un membru al familiilor lor?

Dr. Neagu Valentin
Chirurg primar”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here