Direcția de Sănătate Publică Gorj răspunde declarațiilor apărute în mediul online de către medicul Valentin Neagu, chirurg în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu. Acesta susține că, împreună cu alți chirurgi au găsit soluții pentru ca accesul pacienților suspecți sau confirmați cu COVID-19 să se facă direct din exterior, într-un cabinet de consultații, astfel încât, aceștia să meargă pe cel mai scurt drum spre sala de operație. Mai mut decât atât,  medicul chirurg a declarat că această soluție a fost acceptată de toată lumea, inclusiv de conducerea spitalului și reprezentantul Consiliului Județean.

Însă, lucrurile nu au rămas așa, iar după sosirea unui hârtii de la conducerea spitalului, s-a decis ca pacientul suspect/confirmat cu coronavirus să fie plasat într-un salon la etajul III sau în secția ATI II, „comună întregului spital”.

În urma acestor informații, Direcția de Sănătate Publică Gorj a făcut următoarele precizări:

“În data de 23 martie 2020, Spitalul Județean Târgu Jiu a depus la DSP Gorj primul dosar privind modificarea de structură a spitalului, în contextul epidemiologic actual, infecția cu COVID-19. În urma analizei dosarului, s-a constatat că documentația era incompletă, iar memoriul tehnic nu cuprindea în mod explicit structura existentă și structura propusă, fiind o neconcordanță între numărul de paturi existente și numărul de paturi propuse.

  • În data de 25 martie 2020, s-a depus al doilea dosar în care modificarea de structură cuprindea relocări de secții (Dermatologie și Oncologie), precum și avizarea sălii de operație (la parterul locației Tudor Vladimirescu), dintr-o structură de spitalizare de zi.
  • În urma deplasării la fața locului, s-a stabilit că locația propusă pentru sala de operație nu corespunde normelor aprobate de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 914/2006, neexistând circuite funcționale: spălător, spații depozitare materiale sterile, etc.
  • S-a emis aviz negativ în ceea ce privește sala de operație, însă a fost avizată pozitiv relocarea Secțiilor Dermatologie și Oncologie (din locația Pasarelă) în Secția de Balneofizioterapie (locația Tudor Vladimirescu), în vederea suplimentării numărului de paturi.
  • De asemenea, s-a acordat asistență de specialitate privind amplasamentul și structura corectă a sălii de operație și așteptăm depunerea unui nou dosar.
  • Menționăm că amplasamentul, structura și dotarea sălii de operație, propusă inițial, a fost făcută fără o consultare prealabilă a Direcției de Sănătate Publică Gorj.

Rugăm medicii chirurgi să aibă în vedere ,,Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)’’, emisă de Institutul Național de Sănătate Publică/CNSCBT- pct. XI Măsuri de control.

,,Se instituie imediat după depistarea cazului suspect de COVID-19, fără așteptarea rezultatelor de laborator!’’

Atitudinea față de caz – ,,În fiecare secție de spitalizare se desemnează o sub-zonă septică care la nevoie să permită izolarea și cohortarea pacienților contagioși și dependenți de echipamentele secției sau imunodeficienți, cu respectarea precauțiilor de izolare’’, a transmis DSP Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here