25 noiembrie 2020

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

„Alaiul obiceiurilor de iarnă“, azi, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu

În Piața Prefecturii din Târgu Jiu s-a desfășurat astăzi o nouă ediție a manifestării „Alaiul obiceiurilor de iarnă“.
Evenimentul, organizat în fiecare an de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (CJCPCT), a început cu o paradă a formațiilor participante din fața sediului CJCPCT Gorj până în Piața Prefecturii. Ulterior, colindătorii au susținut, pe scena amplasată în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, un spectacol tradițional de colinde.
Organizatorii au anunțat în prealabil formațiile participante la alai: Ansamblul „Brâulețul“ din orașul Turceni, Ansamblul folcloric „Florile Jaleșului“ din Arcani, Ansamblul „Nedeia“ din Novaci, Ansamblul „Cheile Oltețului“ din Polovragi, din orașul Tismana – Ansamblul „Tisa“, din Padeș – Ansamblul de datini și Obiceiuri „Roua Cloșani“, din Baia de Fier – Ansamblul Folcloric „Liviu Dafinescu“, din județul Mehedinți, orașul Baia de Aramă – Ansamblul Folcloric „Bordeiașul“, din Runcu – Ansamblul „Maria Apostol“, din Bălești – Grupul vocal „Altița“. Au mai fost prezente, de asemenea, ansamblurile Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu“ și Școlii Populare de Artă din municipiul Târgu Jiu.
Manifestarea a fost deschisă prin cuvântul directorului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ion Cepoi.
Cuvinte de apreciere asupra manifestării a rostit în fața participanților și a publicului prezent și vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor.
Prefectul a subliniat importanța promovării tradițiilor și obiceiurilor populare românești.
Formațiile de colindători participante la „Alaiul obiceiurilor de iarnă“ au adus în fața publicului tradiții vechi specifice zonei din care provin.
Ca și anul trecut, au fost puse în scenă obiceiurile tradiționale „Umblatul cu Capra“, „Ursul“ și „Plugușorul“, care sunt păstrate și respectate în zona de sub munte.