3 decembrie 2020

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

Aniversarea celor 82 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”

La 27 octombrie 2020 s-au împlinit 82 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu.
Cu acest prilej, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România au organizat o serie de manifestări cultural-artistice și științifice, în semn de omagiu adus lui Constantin Brâncuşi.
Față de anii anteriori, când sărbătoarea „Căii Eroilor” antrena comunitatea locală, în special prin procesiunea care parcurgea întregul traseu, de la Masa Tăcerii la Coloana fără Sfârșit, de data aceasta programul manifestării s-a restrâns la evenimentele din interior.
Pentru început, sala de conferințe a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” a găzduit lansarea cărții „Brâncuși – un sculptor de la Răsărit”, autor Pavel Șușară, lucrare scoasă la editura Monitorul Oficial în acest an, după o amânare destul de lungă, în așteptarea drepturilor de autor pentru imagini care, până la urmă, au fost refuzate.
Invitații acceptați în incinta Muzeului Județean Gorj, pentru că numărul stabilit conform reglementărilor în vigoare nu putea fi depășit, s-au putut bucura apoi de vizitarea unei expoziții de excepție, retrospectivă a simpozioanelor de pictură și sculptură din cele șase ediții ale Atelierelor Brâncuși derulate până anul acesta. Au rememorat bucuria, dar și dificultățile organizării unor astfel de manifestări Doru Strîmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Vasile Fuiorea, președintele UAPR, filiala Târgu Jiu și Vlad Ciobanu, membru al UAP, ultimii doi fiind curatorii acestor reușite ateliere de creație.
Unul dintre punctele importante ale manifestării a fost masa rotundă cu tema „Programul de urmărire în timp și mentenanță pentru Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu”. Doru Strîmbulescu, managerul Centrului Brâncuși a prezentat succint câteva elemente definitorii cu care se confruntă problematica administrării Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. În primul rând, o mare provocare a reprezentat-o alegerea specialiștilor care să facă analiza situației existente, din punct de vedere al conservării operelor din piatră și metal, apoi antrenarea factorilor de decizie din administrația locală și centrală în procesul de elaborare a unui plan coerent, în care să fie prevăzute operațiunile de întreținere și conservare a monumentului. Într-o primă fază, în anul 2014, a fost încheiat un parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000, pentru investigarea operelor. A fost constituită, apoi, o echipă pluridiciplinară care să coordoneze întreținerea și restaurarea operelor. Prezenți la întâlnire, specialiștii invitați au vorbit fiecare despre rezultatele obținute până în prezent.
La finalul manifestării, într-o atmosferă extrem de relaxată, a fost decernat Premiul Național Brâncuși pentru anul 2019 graficianului, pictorului și sculptorului Mircia Dumitrescu. Premiul în bani a fost oferit de Institutul Cultural Român.
Manifestarea dedicată aniversării a 82 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” a fost organizată de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, împreună cu Institutul Cultural Român. Parteneri ai evenimentelor au fost: Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu.