21 aprilie 2021

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

„Atelierele Brâncuși – Simpozionul Internațional de Sculptură și Pictură”, organizat la Curtișoara

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” și Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează „Atelierele Brâncuși – Simpozionul Internațional de Sculptură și Pictură”, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, în perioada 24 august – 3 septembrie 2020.

Parteneri ai evenimentului cultural sunt Institutul Cultural Român, Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu Jiu și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

Evenimentul este, în fapt, o tabără de creație care se adresează artiștilor profesioniști. Date fiind condițiile actuale legate de starea de pandemie, la simpozionul din acest an vor participa doar artiști plastici români. În edițiile anterioare au fost prezenți la Târgu Jiu artiști români și străini, cotați la cel mai înalt nivel, iar operele rezultate au îmbogățit patrimoniul cultural local și național.

Prin conţinutul evenimentului, organizatorii se adresează unui public-ţintă alcătuit din artişti, critici de artă plastică, public specializat, iubitori de artă.

La ediția 2020 vor participa șase artiști, trei sculptori și trei pictori: Mihai Țopescu, Valer Neag, Mihai Ecobici, Gheorghe Plăveți, Georgiana Brandt și Daniel Nistor.

Curatorii simpozionului sunti sculptorul Vlad Ciobanu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și artistul plastic Vasile Fuiorea, președintele Filialei Gorj a UAP din România. Aceștia vor participa în simpozion cu lucrări proprii.

Mihai Țopescu este un binecunoscut artist plastic din Târgu Jiu. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Mihai Țopescu și-a dedicat întreaga carieră reprezentării ideilor sale prin intermediul sticlei. Acesta este inițiatorul „Pădurii colorate” de la Poienari, Baia de Fier, proiect care a continuat anul acesta cu Land Art „Utopia 2020”, derulat de grupul Manifest.

Valer Neag este unul dintre cei mai vechi artiști sticlari din Târgu Jiu. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, la simpozioane de gen din țară și străinătate.

Mihai Ecobici vine din București. Este originar din Galați, dar a absolvit Academia de Artă „Nicolae Grigorescu” din Capitală, unde a și continuat să lucreze ca grafician, profesor, artist plastic.

Vlad Ciobanu, curatorul taberei de sculptură, este absolvent al Institututlui de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Gheorghe Plăveți este unul dintre cei mai vechi pedagogi ai învățământului artistic din Gorj.

Georgiana Brandt a absolvit Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca, specializarea Arte vizuale (pictură) în anul 2007, precum și un doctorat în arte plastice la aceeași universitate. Este profesor de educație plastică la Palatul Copiilor Târgu Jiu, dar și cadru didactic asociat la Universitatea „Constantin Brâncuși”.

Daniel Mihai Nistor este un artist plastic mai tânăr, absolvent al Universității Naționale de Arte București, specializarea Grafică de șevalet, promoția 2003.

Vasile Fuiorea este curatorul taberei de pictură din cadrul Atelierelor Brâncuși, ediția 2020. Este originar din Târgu Jiu, absolvent al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Vest Timișoara, membru al UAP din România din 2007, doctor în Arte vizuale și conf. univ. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Craiova.

Deschiderea oficială a simpozionului a fost programată pentru data de 24 august, ora 13:00, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara. Pentru buna desfășurare a manifestării, vor fi luate toate măsurile de siguranță sanitară.