17 mai 2021

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

Care este simbolistica noilor construcții din Parcul Tudor Vladimirescu. Explicațiile arhitecților

Parcul municipal Tudor Vladimirecu va fi îmbrăcat în haină nouă începând de anul viitor. Valoarea  proiectului se ridică la aproximativ 1 milion de euro și se preconizează a fi finalizat în anul 2021.

Arhitecții și artiștii vizuali care s-au ocupat de proiectul privind amenajarea parcului  Tudor Vladimirescu au fost prezenți ieri la Primăria municipiului Târgu Jiu pentru prezentarea ideilor și explicarea concepțiilor care vor înfrumuseța parcul municipal.

Cristi Petre, Dan Ionescu, Ioan Nemțoi și Bogdan Nicolae au depus toate eforturile pentru conturarea unui parc care îmbină modernismul cu istoria și simbolistica evenimentelor ce au avut loc în 1821.

 Ioan Nemțoi, artist vizual

Sculptorul Ioan Nemțoi a explicat că mobilierul care va completa imaginea parcului a fost conceput ca reprezentân niște „diamante pe care oamenii se pot adăposti, se pot odihni și dialoga asupra a ceea ce a făcut Tudor Vladimirescu”.

Jeturile de apă din cadrul fântânii arteziene reprezintă spiritul, viața, știința. În viziunea sculptorului, întreg ansamblul va crea „un altfel de loc de joacă pentru copii”, în același timp  fiind legătura dintre tradiție, modernitate și actualitate.

Amenajarea parcului este concepută pentru a marca împlinirea a 200 de ani  de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu.

 Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu

Nici religia nu a fost omisă din simbolistica monumentelor ce vor fi prezente în noul parc. Cele 3 „corturi” din interiorul fântânii arteziene, reprezintă pe de o parte corturile amplaste de pandurii domnitorului în acel loc, pe de altă parte – Sfânta Treime, pentru că steagul de luptă al acestora, pe care pandurii au jurat  credință, are în componeța sa și simbolurile Trinității.

Vox Dan Ionescu, architect

Tudor Vladimirescu s-a născut în satul Vladimir în anul 1780 și a fost conducătorul pandurilor în Revoluția de la 1821, și domn al Țării Românești.