21 aprilie 2021

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

Ia tradițională, sărbătorită în Gorj, la Novaci

La Novaci s-a organizat astăzi o sărbătoare dedicată Zilei Universale a Iei.  În condițiile restrictive impuse de pandemie, evenimentul s-a bucurat de un număr restrâns de participanți.

Sub titulatura „Flori de sânziene de pe plaiuri novăcene“, evenimentul de azi, de la Novaci, și-a propus să promoveze atât obiceiurile populare locale legate de sărbătoarea populară Sânzienele, cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica, cât și  să facă și mai cunoscută cămașa populară, parte integrantă a costumului popular. În parcul Primăriei Novaci s-a organizat o expoziție cu ii care aparțin Colecției etnografice Daciana Ungureanu. Un spectacol au oferit și membrii Ansamblului „Nedeia“ al Casei de Cultură Novaci, în semn de respect pentru arta populară.

În anii trecuți ia românească era sărbătorită prin manifestări ample la Târgu Jiu și Peștișani.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, la data de 24 iunie.

La începutul anului 2013, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie (sărbătoarea de Sânziene) să devină o zi dedicată iei şi să fie numită Ziua Universală a Iei. Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica).
Astăzi, evenimentul este marcat în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente.