17 mai 2021

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

Întâlnire inedită pentru jandarmii montani din Runcu

Fiind prezenți pe traseele montane din județ pentru a preveni evenimentele nedorite, jandarmii gorjeni au avut parte de o întâlnire neobișnuită.

Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montani Runcu, în timpul executării unei misiuni de patrulare pe Valea Susenilor, s-au întâlnit cu o ursoaică și cei doi pui ai săi.

Imediat după semnalarea pericolului reprezentat de mica familie de necuvântătoare care se afla pe un drum de acces, jandarmii montani au îndepărtat animalele spre zona montană, semnalând prezenţa prin sistemul acustic al autoturismului. După îndepărtarea lor, oamenii legii au rămas în zonă pentru a lua măsuri de siguranţă pentru persoanele care tranzitau drumul de acces, observând în apropiere hrană lăsată de turişti.

Din păcate unii concetăţeni nu au înţeles încă efectul negativ al hrănirii urşilor în apropierea traseelor turistice, găsindu-se pe acestea resturi de la picnic, hrană solidă pentru câini (boabe),lăsate cu intenţie poate bună în apropierea drumului public care traversează Valea Susenilor, dar, care creează un dublu pericol, atât pentru animale cât și pentru oameni.

Jandarmeria Montană solicită sprijinul cetățenilor pentru a lăsa zonele montane neatinse.  Nu vă apropiaţi de animalele sălbatice, nu plecaţi neînsoţiţi pe trasee turistice şi mai ales nu hrăniţi aceste animale.

În situaţia în care vă aflați în pericol, ori pe timpul deplasărilor efectuate în zonele împădurite semnalaţi prezenţa urşilor, este recomandat să apelați de urgenţă  112, să nu încercaţi să-i alungaţi, să-i hrăniţi sau să vă apropiaţi de animalele sălbatice şi  să vă îndepărtaţi-vă uşor.