21 aprilie 2021

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

Între adevăr și știri false: ANSVSA face lumină în cazul porcilor crescuți în propria gospodărie

Ordinul Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care privește creșterea porcilor în exploatații în aer liber a pus pe jar gospodarii români. În spațiul public au apărut diverse informații care anunțau interzicerea creșterii porcilor în gospodării și mai ales, fiind an electoral, pasarea responsabilității de la un partid la altul.

În acest caz, ANSVSA a emis o informare de presă în care se precizează exact care sunt restricțiile propuse pentru exploatațiile nonprofesionale și regulile de biosecuritate care trebuie respectate.

ANSVSA NU interzice creșterea porcilor în gospodărie

 Ca urmare a informațiilor eronate apărute în presă, având ca scop denaturarea situației reale, precizăm următoarele:

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gosposdăriile populației din România. ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc (nonprofesional), dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale.

 (…)

Găsirea unor soluții optime pentru propietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, iar creșterea suinelor în gospodăria țărănească (gospodăria populației) nu va fi interzisă, iar oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfășura aceasta activitate tradițională.

Asigurăm toți cetățenii crescători de porci – gospodăria populației, fermă de tip A, fermă comercială – că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare.” informează ANSVSA.

Pe de altă parte, în proiectul supus dezbaterii publice se menționează interzicerea activității de reproducție și mișcarea porcinelor vii indiferent de destinație. Așadar, se por putea crește porci doar pentru  îngrășare și sacrificare pentru consum  familial, însă purceii nu vor mai putea fi vânduți decât de către exploatațiile autorizate în acest sens.