21 aprilie 2021

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

Nou focar de pestă porcină în Gorj

Un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat în comuna Roșia de Amaradia, în gospodăria unui localnic din satul Rugetu. 3 porci au fost declarați bolnavi, astfel că a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru a fi luate măsurile de dezinfecție care se impun în astfel de cazuri.

Proprietarul exploatației a observat modificarea stării de sănătate a animalelor și a alertat imediat medicul veterinar din localitate. Doi porci au murit în data de 14 februarie, iar al treilea a fost sacrificat în data de 17, de la care au fost recoltate probe și trimise Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală care a confirmat prezența virusului.

Ulterior cofirmării focarului, carcasele porcilor au fost îngropate și s-a amplasat un dezinfector pietonal la limita exploatației cu drumul comunal pentru izolarea cazului.

Vox Sorin Ștefănescu, director DSVSA Gorj

În județul Gorj sunt declarate 49 de focare de pestă porcină în 34 de localități. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj recomandă proprietarilor de animale să respecte normele de biosecuritate pentru a evita răspândirea virusului și să hrănească porcii cu cereale din producție proprie sau unități autorizate.

Vox Sorin Ștefănescu, director DSVSA Gorj

Porumbul recoltat de agricultori toamna trecută, chiar dacă a fost infestat cu virusul pestei, poate fi folosit la hrănirea porcilor, întrucât acesta nu mai este viabil. De asemnea, ca măsură preventivă a fost impusă restricția comercializării animalelor pe o rază de 10 km în jurul comunei, cu precizarea că oamenii ar trebui ca și pe viitor, după ridicarea restricției, să își procure purceii doar din ferme autorizate.