17 mai 2021

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

Peste 110 hectare de vegetație mistuite de flăcări

Cu toate că județul nostru s-a aflat sub incidența mai multor avertizări de vânt puternic emise în ultimele zile de către Administrația Națională de Meteorologie, iar, în urma acestora Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj a transmis către populație mai multe informări, pompierii s-au confruntat cu încă  14 situații de urgență generate de incendiile de vegetație.

Aceștia au intervenit pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată izbucnite în municipiile Tg-Jiu și Motru, orașele Bumbești-Jiu și Tismana, comunele Arcani, Stănești, Bîlteni, Bolboși, Licurici, Aninoasa, Bustuchin, Negomir, Săcelu și Vladimir.

Peste 110 hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări fiind nevoie de intervenția echipajelor de pompieri pentru limitarea efectelor acestora. Cetățenii trebuie să știe că arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 lei.

De reținut că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă și stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.