21 aprilie 2021

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

Programul „Tomata” continuă și în 2020

Actualul executiv promite derularea în continuare a programului „Tomata” prin care fermierii vor putea accesa ajutorul de minimis pentru cultura de tomate în spații protejate. Hotărârea de Guvern emisă în 31 ianuarie, care va intra în vigoare în curând, cuprinde acordarea a 3000 de euro pentru fiecare cultivator. Termenul limită pentru depunerea documentelor necesare a rămas tot 15 mai, însă a fost modificată data până la care produsele pot fi valorificate pe documentele justificative ce trebuie prezentate Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, aceasta fiind 31 mai.

Anul trecut au beneficiat de ajutorul de la stat un număr de 43 de agricultori, dintre care 16 au vândut producția în perioada de primăvară, iar restul între lunile noiembrie-decembrie.

O suprafață de teren cultivată cu tomate în spații protejate poate face obiectul schemei de ajutor de  minimis o singură dată pe an. Pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe criterii cumulative, printre care să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind valorificarea producției.

La nivelul României, consumul de tomate se situează în jurul a 38 de kilograme pe locuitor, aproape un sfert din consumul total de legume.