7 martie 2021

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

Romanescu pentru 50+1 în al II-lea tur la locale

Guvernul a transmis Parlamentului proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe care își va angaja răspunderea, urmând să fie declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

Alegerea primarului în două tururi de scrutin asigură un grad mai ridicat de legitimitate pentru persoana aleasă în una dintre aceste funcții de demnitate publică, dar și o corectitudine mai mare în desemnarea autorității executive de la nivelul administrației publice locale, care reprezintă unitatea administrativ-teritorială atât în relațiile cu alte autorități publice, dar și cu persoanele fizice sau juridice române și străine”, precizează Guvernul în expunerea de motive a proiectului de lege pe care își va angaja răspunderea.

De aceeași părere este și primarul de la Târgu Jiu, Marcel Romanescu. Edilul liberal consideră că alegerea primarilor în două tururi este benefică cetățenilor și comunităților locale, implicit. În plus, crede acesta, că mult mai puține personae ar putea contesta rezultatele scrutinului, întrucât procedura conferă legitimitate pentru persoana aleasă.

Potrivit proiectului, cel de-al doilea tur de scrutin se organizează în două situații: dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate și în caz de balotaj între candidaţii la funcţia de primar.

Proiectul de lege inițiat de Guvern conține și prevederi menite să combată turismul electoral. Astfel, cei care și-au schimbat domiciliul sau reședința cu 3 luni înainte de alegerile locale vor vota tot în localitatea unde au domiciliat, pe liste suplimentare, și nu unde s-au mutat.

Guvernul a decis, pe 16 ianuarie, să își angajeze răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.