17 mai 2021

Radio Omega

❤️ care bate cel mai tare în FM-ul gorjean – 91,8 FM

Muzeul „Constantin Brâncuși” va fi reabilitat

Casa „ Gănescu”, din centrul municipiului Târgu Jiu, nu oferă condiții pentru a găzdui Muzeul Național „Constantin Brâncuși”. O recunoaște și noul manager interimar, Denisa Șuță, care le-a arătat astăzi jurnaliștilor modul deplorabil în care arată clădirea pe interior și a promis că în scurt timp va fi inaugurat Muzeul Brâncuși.  Imobilul aparține Consiliului Județean Gorj și a fost trecut în urmă cu peste un an în administrarea Ministerului Culturii. De atunci, nu s-a făcut însă nimic pentru punerea în valoare a clădirii care este în stare avansată de degradare. De altfel, imobilul nici nu a mai beneficiat de încălzire, lucru care se vede în starea de degradare a pereților. Șuță afirmă că, înainte de predarea clădirii către Ministerul de resort, Consiliul Județean Gorj a ridicat din clădire obiecte de mobilier. Până și prizele au fost smulse din pereți.

Vox 1 Denisa Șuță

În momentul de față spațiul nu permite nici organizarea de expoziții cu opere sau altfel de obiecte care au legătură cu viața și opera sculptorului. Vor fi proiectate doar imagini sub formă de hologramă cu diferite opere ale lui Constantin Brâncuși, inclusiv cu monumentele de la Târgu Jiu. Va fi necesar ca, în același timp, să fie demarat un program de restaurare a clădirii monument istoric de categoria B.

Vox 2 Denisa Șuță

În perioada următoare vor fi făcute demersuri pentru ca Muzeul să dețină un patrimoniu. Vor fi organizate expoziții de documente și fotografii sau ateliere de creație în care vor fi implicați elevi și nu numai. Deocamdată, expoziții în care să fie incluse opere valoroase nu pot fi organizate, spațiul nefiind unul adecvat.

Vox 3 Denisa Șuță

Denisa Șuță a anunțat că de luna viitoare ar putea fi deschis Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, în spațiile de la etaj. Momentan, vor avea loc doar evenimente legate de opera brâncușiană de la Târgu Jiu. Astfel, publicul va trebui să mai aștepte până când va putea viziona primele expoziții valoroase cu opera de artă.

Vox 4 Denisa Șuță